מחלת עורגזזת הינה מחלת עור פטרייתית שנגמרת על ידי פטריות דרמטופיטיות. הפטריות אף עלולות לגרום למחלות אחרות. המחלה תוקפת את כל שטח העור, הקרקפת ולעיתים אף את הציפורניים. הפטרייה ממוקמת מתחת לעור וניזונה מרקמות מתות של העור, השיער או הציפורניים.

המחלה מועברת מאדם לאדם באמצעות מגע או שימוש בציוד משותף, המחלה מועברת אף ממגע עם בעל חיים נגוע, על כן המחלה נחשבת למדבקת מאוד. המחלה נפוצה יותר בקרב המין הגברי ועשויים להיווצר מצבים בהם האדם נושא את הנגיף אך התסמינים אינם מתפתחים אצלו.

תסמיני המחלה העיקריים הם כתמים אדומים בצורת טבעת, הכתמים גורמים לגירוד באזור, פוגעים בזקיקי השיער ועלולים לגרום להתקרחות כאשר מופיעים על הקרקפת. במקרים חמורים יותר עלולים הפצעים להפריש מוגלה ולהיפגע מזיהומים.

הכרה בדבר זכויותיהם של חולי הגזזת

בישראל הגזזת הייתה נפוצה שנות ה-40 עד סוף שנות ה-60, רוב המקרים הופיעו אצל ילדים עולים ממדינות אסיה וצפון אפריקה.

הטיפול בגזזת המקובל בעולם באותן השנים התבצע על ידי הקרנות של קרני רנטגן. בשנות ה-50 יזם משרד הבריאות בישראל מבצע שמטרתו להדביר את מחלת הגזזת בקרב ילדי העולים, על ידי מתן הקרנות לאותם ילדים.

בקרב המטופלים שעברו את ההקרנות לשם הדברת מחלת הגזזת החלו להתפתח תופעות לוואי שונות. מחקר בראשותו של פרופ' ברוך מודן קבע כי הטיפולים ברנטגן שבוצעו על ידי משרד הם בריאות בחולי גזזת הביאו להתפתחותן של תופעות לוואי מסוג גידולים סרטניים וגידולים שפירים על קרומי המוח ובבלוטת התריס, גידולי גולגולת, חוסר שיער או גידולי עור בראש או בצוואר.

בעקבות פרסומיו של פרופ' מודן הכירה המדינה באחריותה לתופעות הלוואי ההרסניות שהופיעו אצל המטופלים בקרני רנטגן ונחקק החוק לפיצוי נפגעי הגזזת, התשנ"ד- 1994.

זכויות מביטוח לאומי

החוק קובע תשלום פיצוי חד פעמי לסובלים מתופעת הלוואי שנגרמו כתוצאה מהטיפול בגזזת, הפיצוי ישולם בהתאם לגובה הפגיעה הבריאותית שנגרמה.

כמו כן, קובע החוק פיצוי כספי לבני משפחתו של אדם שנפטר כתוצאה מהטיפול בגזזת. את הפיצוי יקבלו בני זוג שלא נישאו ו/או ילדים שטרם מלאו להם 18 כשאחד מהוריהם נפטר כתוצאה מהטיפול.

כדי לזכות מסכום הפיצוי על הנפגע או בני משפחתו להגיש תביעה למשרד הבריאות, ההחלטה האם אותו אדם זכאי לפיצוי תקבע על ידי וועדת מומחים שהרכבה קבוע בחוק.

הפיצוי כאמור יתקבל בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו על ידי משרד הבריאות ובמקרים בהם נקבע כי אחוזי הנכות עולים על 40% זכאי הנפגע לקבלת קצבה חודשית למשך כל חייו.

נוסף על משרד הבריאות קובע החוק כי אדםשנפגע מהטיפול בגזזת זכאי לפנות לקבלת פיצוי כספי גם מהמוסד לביטוח לאומי, כאשר הפיצוי מהמוסד לביטוח לאומי כולל מענק כספי חד פעמי ובנוסף זכאים החולים בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו להם גם לקבלת קצבת נכות כללית.

קצבת נכות בגובה 25% מהשכר הממוצע יקבל חולה הגזזת שנקבעו לו 100%נכות. אם נקבעו לחולה פחות מ-100% נכות תתקבל גמלה נמוכה יותר.

חולה גזזת שנקבע כי הינו זכאי לקצבת נכות כללית מהמוסד לביטוח לאומי זכאי לקבלת הטבות מגופים ציבוריים נוספים:

מס הכנסה: חולים שנפגעו מהטיפולים במחלת הגזזת שנקבע במוסד לביטוח לאומי כי סובלים מנכות של 100% בגין המחלה או נכות של 90% בגין המחלה הראומטית וליקויים רפואיים נוספים זכאים לפטור מתשלומי מס הכנסה.

רשויות מקומיות: אדם המקבל קצבת נכות כללית זכאי יהיה להנחות בתשלומי הארנונה לרשות המקומית בה הוא מתגורר.

משרד השיכון והבינוי: כאשר כושר אי ההשתכרות שנקבע על ידי המוסד לביטוח לאומי עולה על 74% זכאים יהיו החולים להקלה בתשלומי שכר הדירה או להנחה ברכישת דירה מחברות ציבוריות.

דילוג לתוכן