פרקינסוןמחלת פרקינסון הינה מחלה ניוונית הגורמת למגבלה בתנועה וביכולות המוטוריות של החולה. זו מחלה הנגרמת מפגיעה במערכת העצבים, היא חשוכת מרפא ומתקדמת. ככל שהמחלה מתקדמת חווים החולים במחלה מגבלות הולכות ומתרחבות בתפקוד היום יומי. על מנת להקל על החולים ולסייע להם, מוקנות לנם זכויות שונות על ידי גורמים שונים.

רקע על המחלה

הגורם למחלה הוא מיעוט במוליך העצבי דופמין, אשר יש לו תפקיד חשוב בנושא של שליטה על התנועה. עקב הפגיעה בדופמין נפגעת היכולת המוטורית של החולה. סימני המחלה:

ככל שהמחלה מתקדמת נפגעים עוד ועוד תפקודים, דבר המקשה על התפקוד היום יומי של החולה. המחלה פורצת בעיקר בגילאים מבוגרים, אך ישנם גם מצבים בהם היא פורצת בגילאים צעירים יותר, בשנות הארבעים לחיי החולה.

זכויות לחולי פרקינסון

זכויות בביטוח לאומי

קצבת נכות: הרעד בידיים, נוקשות התנועה, הקושי בהליכה ובדיבור מקשים על התפקוד היום יומי של החולה. חולים רבים מתקשים עם התקדמות המחלה להמשיך ולעבוד במקום עבודתם, דבר שיכול לפגוע בפרנסתם ובפרנסת משפחתם. עקב כך זכאים חולים אשר המחלה פגעה ביכולת ההשתכרות שלהם להגיש בקשה לקצבת נכות בביטוח לאומי. במידה והחולה מוגדר על ידי הביטוח הלאומי כנכה הוא עשוי להיות זכאי לקבלת קצבת נכות חודשית עד לגיל הפנסיה, וכן לזכויות נוספות.

הגשת בקשה להכרה בנכות מבוצעת על גבי טופס בקשה מיוחד הנמצא בסניפי המוסד לביטוח לאומי. בנוסף לטופס יש לצרף אישורים רפואיים המעידים על מצבו הרפואי של החולה ועל הפגיעה שפגעה המחלה ביכולת התפקוד שלו.

החומר עובר לוועדה רפואית. החולה מוזמן להופיע בפני הוועדה הרפואית שם הוא יעבור בדיקה וראיון לגבי מחלתו והשפעתה על חיי היום יום שלו.

בסמכות הוועדה לקבוע האם החולה יוכר כנכה אם לאו. אם החולה מוכר כנכה, קובעת הוועדה גם את גובה אחוזי הנכות. בדרך כלל, למעט מקרים חריגים, 60% נכות ומעלה מזכים בקצבת נכות. (אצל עקרת בית נדרשים 50% נכות).

זכויות למקבלי קצבת נכות:

שיקום מקצועי: חולה אשר הוכר כנכה מעל 20% נכות זכאי לשיקום מקצועי מטעם ביטוח לאומי, על מנת לסייע לו לרכוש מקצוע בו הוא יוכל לעסוק גם עם מגבלות המחלה. השיקום המקצועי כולל אבחון תעסוקתי ומקצועי על ידי פסיכולוגים תעסוקתיים, סיוע בבחירת הכיוון המקצועי, מימון מלא של הלימודים, הסעות ללימודים וציוד לימודי. כמו כן בתקופת הלימודים מקבל המשתקם קצבה חודשית. עם סיום הלימודים, במידה והחולה זקוק לכך הוא זכאי לקבל סיוע במציאת עבודה.

על מנת לעודד נכים לצאת לעבוד אושר לאחרונה בחוק כי נכים ימשיכו לקבל קצבת נכות בגובה מסוים גם כאשר הם עובדים.

קצבת ניידות: חולי פרקינסון המתקשים בניידותם וזקוקים לרכב על מנת לנוע ממקום למקום, זכאים לקצבת ניידות לשם מימון רכב והוצאות רכב.

שר"מ: חולי פרקינסון המתקשים בביצוע מטלות היום יום ובביצוע מטלות משק הבית, זכאים להגיש בקשה לשר"מ (קצבת שירותים מיוחדים) למימון עזרה בבית.

הנחות במסים:

חולי פרקינסון אשר הוכרו כבעלי אחוזי נכות זכאים לקבל הנחות במסים: הנחה במס הכנסה, הנחה בארנונה ועוד.

חשוב שחולי פרקינסון יתעדכנו בכל הזכויות המגיעות להם וימצו את זכויותיהם.

דילוג לתוכן